Kövess minket!
  
     

A leggyakoribb gyomfajták Magyarországon

A leggyakoribb gyomfajták Magyarországon
2016, augusztus 16.

Igen gyakran találkozhatunk azzal a kifejezéssel, hogy gyom. A kertészkedésben vagy mezőgazdaságban tevékenykedőknek megszokott látvány a gyomosodás, mely ellen nehéz, de nem lehetetlen tenni! Ahhoz, hogy megérthessük működésüket, előfordulásukat, és hatékonyan ki is tudjuk iktatni őket, fontos, hogy tisztában legyünk a gyom fogalmával, illetve a hazánkban leggyakrabban előforduló képviselőivel!

A legegyszerűbben talán úgy fogalmazható meg, hogy a gyom az a növény, mely nem kívánatos az adott területen. Ez a mezőgazdaság esetében minden olyan növényre igaz, mely nem a termelésben vesz részt! A gyomok általában gyorsan terjedő növények, ezért kiirtásuk nehézségekbe ütközhet. A gyomosodás szinte minden hazai zöldövezeti területen megfigyelhető, néha, még a betondzsungeleket is érintő probléma.

Léteznek őshonos és adventív, azaz behozott fajok. Hazánkban a leggyakoribb gyomok közé tartozik az Aranyvessző, Fehér akác, Parlagfű, Fenyércirok, illetve a Nagy útifű. A gyomosodás legnagyobb problémája, hogy monoton történik, tehát szinte megállíthatatlan folyamat, melyet vegyszerekkel és más segédeszközökkel nem minden esetben tudunk kivédeni. Mi lehet akkor a megoldás?

A kertek esetében a gyomosodás két okból kifolyólag is problémát jelent! Egyfelől esztétikailag csúfítja el az előre elrendezett és szépen megkomponált képet, másfelől elveszi a tápanyagot a többi növénytől. A mezőgazdaságban ez utóbbi okozza a legfőbb gondot! Ugyan számtalan vegyszer létezik a kezelésükre, sajnos a legtöbb hatással van a többi növényre is. A gyökeres eltávolításuk sem oldja meg a problémát, hiszen magokkal és pollenekkel is képesek tovább szaporodni.

A legideálisabb megoldást gyomosodás ellen a fenyőkéreg nyújtja! Ennek a praktikus dekorációs elemnek köszönhetően a gyomok nem jutnak megfelelő fényhez és tápanyaghoz, így nem képesek tovább szaporodni! Ha szeretne bővebben tájékozódni a fenyőkéreg hatékonyságáról, látogasson el honlapunkra a www.fenyokereg.hu-ra! Kérdés esetén pedig várjuk megkeresését telefonon, a (+36-20) 929 1404-es számon!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
Mi mindenre alkalmas a fenyőkéreg?
Mi mindenre alkalmas a fenyőkéreg?

Amennyiben gyomosodás ellen, sárral szemben vagy talajtakarónak használatos anyagot keresünk, döntsünk a fenyőkéreg mellett, mely mindezekre remekül alkalmas, ezen kívül...

Close